DRY NEEDLING BIJ DE LEIDEN ROAD RUNNERS CLUB.

 

Met veel plezier masseer ik op woensdagavond op de club. Recent heb ik mijn opleiding Trigger Needling Concept afgerond. Naast het masseren is er nu op woensdagavond de mogelijkheid om een dry needlng behandeling bij mij te boeken. Onderstaand wil ik jullie kort uitleggen hoe dit werkt.

 

Wat is dry needling?

Dry is een behandelmethode waarbij ik door middel van een speciale techniek je spieren aanprik, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Ik gebruik een “droge” (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

 

Dry Needling, anders dan acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de “energie” in het lichaam. Bij dry needling gebruik ik één of meerdere naalden, waarmee ik kortdurend de spieren aanprik. Ik prik op specifieke punten, de zgn. “Triggerpoints”. Het is dus geen energiebehandeling.

 

Wat zijn Triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken; waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of het gebruik van chemische stoffen. Het menselijk lichaam bouwt triggerpoints willekeuring en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat je daar niet altijd last van hoeft te hebben. Ik zoek naar deze plaatsen, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van je klachten.

 

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn/stijfheid in een spier: pijn op afstand (ook wel referred pain genoemd)
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
 • Verminderde kracht in de betrokken spier (en)
 • Pijnontwijkend gedrag; je gaat je anders bewegen
 • Tintelingen in arm/been hoofdpijn, duizeligheid

 

Hoe ontstaan Triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manier ontstaan:

 • acuut, bijvoorbeeld door een beweging of ongeluk
 • chronisch: door een langdurig verkeerde houding
 • langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en /of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
 • beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia
 • langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
 • psychologische factoren zoals stress en depressie
 • voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
 • slaaptekort
 • te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Ik analyseer eerst je klachten door een gesprek en dan onderzoek ik de spieren die mogelijk pijn veroorzaken. Vervolgens zoek ik specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna ik die plaatsen behandel om de spieren te ontspannen.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandel ik vaak meerdere spieren in je arm of been.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel (ook wel een local twitch respons genoemd). Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Mocht je klachten en of een blessure hebben, dan kun je bij mij terecht op woensdagavond. De behandeling is voor de lopers, maar ook voor de wandelaars. Je kunt de afspraak als sportmassage inboeken. Stuur mij van te voren even een e-mail met je klacht, zodat ik de behandeling kan voorbereiden.

Mijn mailadres is g.lubeck@telfort.nl. Bellen kan ook op 06-37164372.

Graag tot ziens!

George Lubeck

IMG 20180426 093705 400IMG 20180612 130343 400

Nieuws en nieuwtjes

Aankomende evenementen