hardlopen

Ladies trainen voor de ladiesrun

De Leiden Road Runners Club organiseert in samenwerking met de Leiden Ladiesrun

“Ladies trainen voor de Ladiesrun”.

Heb je nog nooit hardgelopen maar heb je altijd al eens 5 of 10 km willen volbrengen of mee willen doen aan de leukste damesloop van Leiden? Daar helpen we je graag bij!

In 11 weken tijd word je getraind door een gediplomeerd trainster om 5 kilometer te volbrengen. Ook kun je trainen om de 10 kilometer te volbrengen óf om een snellere 10 kilometer te kunnen lopen.

De trainingen vinden plaats op donderdagavond om 19:00 en starten op donderdag 27 juni. De training kost slechts 40 euro en bestaat uit 11 trainingen. De laatste training is op 29 augustus, een evaluatie training vindt plaats op donderdag 12 september na de Leiden Ladiesrun.

Daarvoor krijg je het volgende:

  • De hardlooptrainingen
    • Warming-up
    • Looptechniek
    • Kerntraining
    • Cooling down
  • Gratis koffie / thee en 1 drankje na de training.
  • Een trainingsprogramma voor doordeweeks.
  • Allerlei nuttige informatie en tips over onder andere schoenen, kleding en voeding.
  • De mogelijkheid om tijdens de trainingen en via de mail alle vragen stellen over hardlopen aan de trainsters.

De LRRC beschikt naast vele gediplomeerde trainsters en trainers over een prachtige accommodatie. Hier is ook een uitstekende gelegenheid waar je je kunt omkleden en douchen na afloop. Mocht je vragen hebben over “Trainen voor de Ladiesrun” dan kun je deze mailen naar: leidenladiesrun@lrrc.nl

Onder deelneemsters aan de trainingen van de Ladiesrun verloten we één gratis deelname ! Welllicht train jij dus gratis mee.

Opgeven voor het trainingsprogramma kan bij het inschrijven voor de Leiden Ladiesrun www.leidenladiesrun.nl en via het email adres: leidenladiesrun@lrrc.nl

starttorunStart to run

Start to Run is een landelijk trainingsprogramma voor beginnende lopers dat op 140 locaties in Nederland wordt uitgevoerd.

De LRRC organiseert samen met de Hardloopwinkel Leiden twee keer per jaar een cursus Start to Run. In 7 weken bouwen beginnende lopers op van 1 naar zo’n 20 minuten hardlopen, dat is ongeveer 3 kilometer aan één stuk. Er wordt 7 zaterdagochtenden om 9.30 uur training gegeven in het polderpark Cronesteyn. De trainingen duren ongeveer anderhalf uur. Hierin wordt niet continu hardgelopen maar geven de trainers ook informatie over hardlopen en alles wat daar bij hoort. De deelnemers krijgen een doordeweeks beginnersschema zodat ze ook zelf aan de slag kunnen thuis. De laatste keer wordt de afsluitende 3 km gelopen: ‘Start to Finish’.

Naast de training krijgen de lopers ook drie edities van Runners World én het speciale Start to Run Magazine, met beginnerstip en weetjes. Start to Run is al jaren dé manier voor beginnende lopers om daadwerkelijk de eerste stap te zetten. Op laagdrempelige manier maken lopers kennis met het lopen begeleid door goede trainers van de LRRC.

Voorafgaand aan de trainingen kunnen lopers langs komen bij de LRRC voor een kennismaking. Daar kunnen ze informatie en advies krijgen en gelijk een proeftraining meedoen.

Startlocatie: kantine LRRC op Sportcomplex de Vliet, Voorschoterweg 8d, 2324 NE Leiden (vlak bij Bastionhotel).

Inschrijven doe je op de website van de Atletiekunie. Nadere informatie is te verkrijgen bij de Leiden Road Runners Club (www.lrrc.nl). Zie ook het filmpje van de Atletiekunie

foto str samen 300

Cheque voor Running Blind

Op initiatief van Corrie Lansing hebben de medewerkers van ABN AMRO Running Blind uitgekozen als goed doel om voor te lopen tijdens de Singelloop.
Het werd een cheque van 2000 euro!! 21 mei hebben we die tijdens een training opgehaald. Het was een feestelijk ontvangst.
Lees hier het verslag op leidse glibber

Nooit weer!

Helma:
6 jaar geleden stond ik aan de start van de 4 miles (6,4 km) Dam tot Damloop met vriendin José en onze twee buddy’s. Twee buddy’s die ons begeleiden omdat José en ik allebei een visuele maar ook auditieve beperking hebben. We hebben deze damloop volbracht om voormalig DoofBlindenNetwerk te sponsoren en zeiden na afloop tegen elkaar,’dát doen we nóóit weer..’ tot…

afgelopen november 2014, er staat een bericht in de nieuwsbrief Oogvereniging-Leiden over Running Blind.
De Leiden Road Runnersclub (LRRC) heeft Running Blind geadopteerd en op 20 november is de kick-off. Ik kijk vriendin José vragend aan en we besluiten er samen op af te gaan. Voor de Dam tot Damloop hebben we op eigen houtje getraind, het lijkt ons leuk om onderricht te krijgen door ervaren trainers. Na voorlichting, waar ik niet veel van mee heb gekregen mede door mijn auditieve beperking, krijgen we een training en die is wel zodanig leuk dat we besluiten door te gaan.

De training gaat als volgt, we worden gekoppeld aan een buddy met een lint, we houden het lint allebei vast en de buddy trekt aan het lint als ze ons wil behoeden voor ‘uitglijers’ oftewel oneffenheden op het pad, stoepranden. Er wordt verteld als er fietsers aankomen of hardlopers, dat er een tak op de weg ligt of een hond ons pad kruist. De training begint met dribbelen naar een rustige plek, daarna doen we warming up oefeningen. Als de spieren opgewarmd zijn begint de uiteindelijke training, de training wordt gevarieerd aangeboden, erg leuk, iedere keer weer een verrassing..of niet.. J Daarna cooling down oefeningen en dan… is er koffie en bijkletsen want na gedane arbeid..

Na diverse trainingen waarin we onze conditie steeds meer opvijzelen wordt er gesproken over de mini-marathon in Rotterdam.. huh, nu al? Maar… 4,2 km. dat moet lukken. 11 april staan we met een groep lopers van Running Blind, nu trouwens onder de vlag van de Dirk Kuyt Foundation in de startblokken om de minimarathon te lopen. Léonie, jongste dochter heeft op Kwincy mijn geleidehond gepast.

Léonie:
Mijn moeder had gevraagd of ik op Kwincy wilde passen tijdens de mini-marathon. Vervolgens kwam de vraag of ik ook op Noah, hond van Danielle wilde passen. Geen probleem natuurlijk, ik mocht dus op pad met twee prachtige geleidehonden. 

In het begin wat onwennig, zeker voor de hond van Danielle, maar het ging steeds beter. Met twee geleidehonden over de Coolsingel.....ik was een attractie op zich! Zoveel foto's zijn er gemaakt. 

Ondanks de regen en de wind heb ik genoten van ieder moment en ben ik zo trots op mijn moeder en alle andere toppers van Running Blind! 

Ik heb aan mijn moeder gevraagd of ze met mij volgend jaar de mini-marathon of misschien zelfs wel de 10 km.van Rotterdam wil lopen. Haar antwoord: ‘Ik ga ervoor trainen’.J

Helma:
‘De mini-marathon verliep eigenlijk wel heel vlotjes, hoewel het plensde van de regen. Patricia liep als buddy mee en Terry, onze trainster van LRRC, sjeesde van het ene koppel naar het andere koppel om de weg vrij te houden. Af en toe werd er door Terry of Patricia geroepen naar de lopers voor ons, ‘lopers achter je!’, dan werd er spinnig teruggeroepen, ‘ja, er lopen er wel meer achter me!’ totdat ze in de gaten hadden dat we ‘gekoppeld’ liepen. Alles verliep prima en voldaan vertrokken we weer naar huis.

Terry: ook als trainster van de groep vond ik dit een spannende middag. Ons debuut in de massa. Er spoken allerlei dingen door je hoofd; wat nou als er iemand valt ? Of die drukte echt helemaal niets aan vindt? Kunnen de buddy's ook in deze situatie geconcentreerd blijven? Ik rende er als een soort moederkloek achteraan en wilde het liefst een soort 'no go area' om hun heen creëren. Maar dat bleek vaak toch wat overdreven. Lopers en buddy's liepen gestaag door en binnen no time waren we alweer over de finish op de Coolsingel...Yes! We did it! En wat hebben we genoten!

Singelloop Leiden

Op 17 april staan we weer in de startmodus, dit keer voor de Leidse singelloop, deze is bijna 7 km. Zo hee, dat heb ik nog nooit gelopen. Oudste dochter Lisette is dit keer de gelukkige die als mijn buddy mag optreden.
Schitterend weer, zonnetje, prachtige route langs de Leidse singels.
Bij de eerste 10 meter wordt al geroepen, ‘respect’ ik voel gelijk de tranen prikken, hoezo nou respect, respect voor de buddy’s zullen ze bedoelen. Wat ben ik blij met trainers en buddy’s van LRRC, mijn ‘persoonlijke’ buddy en tegelijk trainer van de Noordwijkerhoutse Strand Lopers, William.
Dochters die het fantastisch vinden om me te assisteren en me aan alle kanten ondersteunen. Iedereen die in de weer is om me met mijn beperkingen letterlijk en figuurlijk niet aan de zijlijn te laten staan maar mee te laten doen….
‘Oké Helma, niet zeuren, jezelf herpakken en doorlopen. Dat heb ik gedaan, met Lisette aan mijn zij, Terry weer aan de andere kant die te dicht naderende lopers als lastige vliegen van me ‘wegsloeg’. J
Af en toe dacht ik ‘pfff…zijn we er al’, maar het ging goed, gestadig aan, echt snel zal ik nooit worden maar dat hoeft ook niet, als je maar lékker loopt, en dat doe ik!

Moraal van het verhaal (heb ik niet van mezelf). Het maakt niet uit hoe langzaam je loopt, je bent altijd nog sneller dan iedereen op de bank.’

 

Terry:

Vandaag gaat de Running Blind groep Leiden zich voor het eerst in hun hometown profileren. Weer spannend! Maar wat fijn dat we vandaag vooraan mogen starten. Zo laten we toch heel wat vaders en moeders met kinderen achter ons. Onze Running Blind shirts en lintjes zijn niet alleen mooi maar ook heel praktisch! Ik hoor vaak achter ons; oh..ze lopen samen ...kom we gaan er even omheen.. En wat krijgen we een hoop positieve reacties onderweg van zoveel deelnemers; zoveel complimenten doen de Running Blind lopers zichtbaar goed en bezorgt mij ook heel wat keren kippenvel. Lisette waarschuwt haar moeder direct; nu niet teveel naast je schoenen gaan lopen Mam!

Lisette:
Na enthousiaste verhalen van mijn moeder over Running Blind en haar voornemen om zowel de mini-marathon in Rotterdam als de Leidse Singelloop te gaan doen, werd ik erg benieuwd naar de trainingen van Running Blind. Zo kwam het dat ik begin april op pad ging met José en mijn moeder om een training van Running Blind bij te wonen. Na anderhalf uur training was ik enthousiast over het lopen als buddy en vol bewondering voor de gedrevenheid van de lopers en hun vertrouwen in de buddy’s. Dus… op naar een volgende uitdaging: als buddy mijn moeder over de Leidse Singels loodsen tussen ruim 5000 andere lopers.

Op 17 april stonden wij aan de start van deze loop. Goed herkenbaar met rood-witte Running Blind shirts mochten wij vooraan in het startvak gaan staan. De spanning was te voelen, tot daar eindelijk het startschot was. De menigte kwam in beweging en ook wij begonnen aan de eerste paar meters. Onmiddellijk kwamen aan alle kanten lopers voorbij geraasd. Ik was me meteen bewust van het feit dat ik daadwerkelijk ogen voor twee moest hebben. Heel fijn was het dan ook dat Terry, aan de linkerkant van mijn moeder liep om te voorkomen dat mensen ons afsneden.

Algauw bleek dat het ook een heleboel mensen opviel dat wij met een touwtje tussen ons in liepen. Positieve opmerkingen als: ‘Wauw, goed dat jullie dit doen. Respect. Knap hoor. Wat een lef.’ Een enkele student die de functie van het touwtje niet begreep en zei: ‘Kijk die trekken elkaar over de streep.’ Waarna hij door een mede-student terecht werd gewezen: ‘Nee joh, je ziet toch wat er op hun t-shirts staat. (Naar ons:) Top hoor, dames. Ga zo door!’ En ook schouderklopjes, opgestoken duimen en applaus van mensen langs de kant. Dit alles maakte dat het een feestje was om met mijn moeder over de Singels te rennen. Geen moment heeft ze moeten lopen, of aangegeven dat het niet meer ging. In een stabiel tempo en met een bijzonder vertrouwen op mij, de buddy, liepen wij de Singelloop uit.

Wat een feest op samen over de finish te komen en wat een bewondering heb ik voor het doorzettingsvermogen van mijn moeder en de andere lopers van Running Blind. Een ervaring, waar ik nu nog van nageniet!

Meer info: www.runningblind.nl
 20150417 192147 60020150417 192819 600IMG 5604

hollenmethan_2013_165

Hollen met Han

Hollen met Han is inmiddels in volle gang.

Blijf op de hoogte van alle HmH nieuwtjes en volg de belevenissen van je loopmaatjes via de speciale Hollen Met Han facebook pagina!

 

Facebook_button

 

OUTDOORFIT.

 

 OutdoorFit_0419   Met Outdoorfit geven wij extra aandacht aan de spiergroepen die tijdens het hardlopen niet of nauwelijks belast worden. Het gebruik van professionele materialen en leuke oefeningen in combinatie met hardlopen, geeft een heel gevarieerde training. En dat allemaal outdoor, lekker in de buitenlucht! Het doel: verbeteren van snelheid, kracht, coördinatie en beweeglijkheid waardoor niet alleen je conditie maar ook looptechniek verbetert.

Hiermee willen wij een nog completer aanbod geven dan wat de LRRC nu al biedt. Niet alleen hardlopen, maar een complete work-out voor het hele lijf.

 

Iedereen is welkom: hardlopers vanuit alle groepen en wandelaars. Elke zaterdagochtend om 9.00 uur starten wij met deze training. De groepen vertrekken vanaf Parkeerplaats bij 'Boerderij Meijendel' (doorrijden voorbij de slagbomen)

Heb je geen eigen vervoer? Er wordt om 8.30 uur vertrokken vanaf de LRRC.

 

Voor vragen kan je mailen naar: marcelmesman@gmail.com of één van ons even aanspreken bij de LRRC.

Zie ook de flyer.

 

Wij hopen zaterdag een grote groep te kunnen verwelkomen,

 

De trainers van OUTDOORFIT

 

José, Terry en Marcel

Loopkleding

  • Loopschoenen: Goede loopschoenen zorgen voor een goede lichaamshouding en ze vangen een gedeelte van de schokken op die anders door je knieën of andere gewichten zouden worden opgevangen. Van de loopschoenen hangt in feite af of je zonder blessures en pijn zal lopen. Ga dan ook voor loopschoenen naar een speciaalzaak die precies de juiste schoenen heeft voor jou voeten.
  • Sportkleding: Het dragen van verantwoorde sportkleding is voor lopers van belang om onder zoveel mogelijk omstandigheden toch te kunnen blijven lopen. Ga ook voor sportkleding naar een hardloopspeciaalzaak waar je advies en kleding op maat krijgt.
  • Ondersteuning: Het dragen van een goed passende sport BH wordt voor dames zeer aangeraden. Ook dit verkleint de kans op blessures en verhoogd in grote mate je eigen loopplezier.
  • Veiligheid: Voor je eigen veiligheid en die van de overige weggebruikers wordt je met klem verzocht een goed zichtbaar reflectiehesje te dragen als het donker is. Dit geldt voor de avondtrainingen ongeveer van oktober tot april.

De Hardloopwinkel, hoofdsponsor van de club, is een hardloopspeciaalzaak. De eigenaar en medewerkers beschikken over kennis en apparatuur om de beginnende en de gevorderde loper te voorzien van de juiste sportschoen. Naast sportschoenen hebben zij alle kleding en accessoires die je bij de loop en wandelsport van pas komen. De Hardloopwinkel is gevestigd aan de St. Jorissteeg 8 te Leiden. Voor meer info ga naar www.dehardloopwinkel.nl

090504_De_Hardloopwinkel

 

 Clubkleding De LRRC heeft een eigen lijn loopkleding in de clubkleuren geel en blauw. De nieuwe lijn bestaat op dit moment uit een t-shirt korte mouw en een korte tight.

Voor meer informatie over de clubkleding klik hier.


Korting bij de Hardloopwinkel
Alle LRRC-leden krijgen 10% korting op het gehele assortiment van De Hardloopwinkel. De LRRC is trots op de samenwerking met De Hardloopwinkel als hoofdsponsor van de club. Bij deze speciaalzaak is een ruim assortiment hardloop- en wandel kleding en schoeisel verkrijgbaar. Bij de aanschaf hiervan krijg je professioneel advies door ervaren lopers die de winkel “runnen”.

 

Looproutes in Leiden

De Leiden Road Runners Club heeft, in samenwerking met de Gemeente Leiden, de bestaande looproutes in Leiden opnieuw geschilderd.
Aanduiding Looproute (A)

Hoe vind je zo'n route.

Let op de geel geschilderde lopertjes op de weg, meestal op fietspaden. Hierbij staat een pijl voor de te lopen richting, de letters LRRC en de letter van de route. De start- en eindpunten van de geijkte kilometer zijn met het gemeentelogo (twee gekruiste sleutels) in wit gemerkt. Binnen deze kilometer is met witte cijfers een 100 meter verdeling aangebracht. Alle routes hebben (minimaal) een gemerkte en geijkte kilometer. Zie foto's hieronder. Routes kunnen desgewenst gecombineerd worden.

De routes worden door ervaren lopers als veilig gekwalificeerd en hebben zo min mogelijk kruisingen. Dat neemt niet weg dat de LRRC deze routes publiceert zonder voor de juistheid ervan in te staan. Situaties kunnen snel veranderen. Het blijft dan ook uitsluitend een verantwoordelijkheid van de individuele loper om zijn gedrag aan de actuele situatie op de looproutes aan te passen.

Er zijn 7 looproutes in Leiden.

Route Letter

Route Naam

Afstand

Waar in Leiden

   

A

Zuid-West Leiden

4,8 km

Tussen Leidseweg en Lammenschansweg.

   

B

Stevenshof

5,0 km

Volgt ongeveer de buitenrand van de wijk Stevenshof.

   

C

Morskwartier

4,5 km

Route om Hoge en Lage Mors en Bockhorst.

   

D

Professorenwijk

5,0 km

Route tussen Hoge Rijndijk en Lammenschansweg.
(Professorenwijk, Burgemeesterswijk, Rijndijk)

   

E

Cronesteyn

3,4 km

Route in het park Cronesteyn.

   

F

Merenwijk

5,1 km

Route tussen Willem de Zwijgerlaan en noordelijke
gemeentegrens (in Merenwijk).

   

G

Bio-Science Park

4,0 km

Route ten zuiden van Wassenaarseweg in Bio-Science Park.

   

 

Ter illustratie: Looproute A.

Aanduiding Looproute (A) RechtsafAanduiding Looproute (A) Rechtsaf (detail)Aanduiding Looproute (A) Rechtdoor

Geijkte Kilometer: startGeijkte Kilometer: 900 meter puntGeijkte Kilometer: 1000 meter punt

Loopgroepen hardlopen

De LRRC gebruikt de indeling in loopgroepen die ook wordt gehanteerd door de internationale Atletiekorganisaties en de Atletiekunie. Voor de trainingen wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke lopers. Op grond van geoefendheid van de loper wordt onderscheid gemaakt tussen een beginnende loper (categorie “E”) en een geoefende loper (categorie “D”, “C”, “B” en “A”). De categorie geoefende loper wordt op basis van prestaties onderverdeeld in recreatieve loper (categorie “D” en “C”) en prestatieve loper (categorie “B” en “A”). Iedere categorie wordt ook nog eens onderverdeeld in een A en B subcategorie op basis van de prestaties waartoe de loper in staat is.  

Het doel van deze onderverdeling is iedere loper een training te bieden die zo goed mogelijk aansluit bij het eigen niveau. Een gunstig neveneffect is dat de trainingsgroepen op deze manier relatief klein zijn (gemiddeld 6 tot 15 lopers), waardoor de trainer persoonlijke aandacht kan geven waar nodig en er een gezellige, persoonlijke sfeer in de groep ontstaat.

Als je voor het eerst meetraint bespreken we je mogelijkheden waarbij bijvoorbeeld een recente prestatie over 10 km als indicatie dient.

Beginnende loper
Groep EB EA
afstand n.v.t. n.v.t.
min/km 6'40" - 7'20" 6'00" - 6'40"

 

Recreatieve loper
Groep DB DA CB CA
10 km tijd 56-60 52-56 48-52 44-48
min/km 5'48" 5'24" 5'00" 4'36"

 

Prestatieve loper
Groep BB BA AB AA A0
10 km tijd 42-44 40-42 38-40 36-38 34-36
min/km 4'18" 4'06" 3'54" 3'42" 3'30"

Nieuws en nieuwtjes

Aankomende evenementen