road reader algemeen

Hardlopend aan je conditie en snelheid werken

Onspannend en inspannend tegelijk. In pittig tempo makkelijk en snel kilometers maken. De endorfine die vrijkomt tijdens het hardlopen. Extra energie die je krijgt van de buitenlucht tijdens je dagelijkse rondje. Je voelt je goed, sterk, gezond. Onbeschrijfelijk. Allemaal ingrediënten voor een heerlijke hardloopsessie…

Waarom eigenlijk massage?

Massage wordt al toegepast sinds de vroegste Oudheid toen artsen nog maar een heel summiere kennis hadden van het menselijk lichaam maar al wel het inzicht dat het vermoeidheid, ziekte en bijvoorbeeld ook blessures kon verminderen. Massage werkt wordt erkend. Maar hoe en waarom doet het dat? Door massage ontstaat warmte: in eerste instantie heel direct in de huid door de lichte wrijving, maar ook in het onderliggende spierweefsel ontstaat warmte. Een belangrijker effect echter dan dat van warmte gaat uit van de druk die bij massage wordt uitgeoefend op het lichaam en die de afvoer van veneus bloed en lymfevocht bevordert in de richting van het hart.

Eten voor de marathon en duurtraining

Trainen voor een marathon wordt gekenmerkt door lange duurlopen en een matige intensiteit. Tempotrainingen kenmerken zich juist door hun korte duur maar een hoge intensiteit. In beide gevallen wordt veel energie verbruikt, waardoor de voorraad energie die in de spier(en) opgeslagen ligt afneemt. Dat kan, afhankelijk van tijdsduur en intensiteit, zelfs tot zeer lage waarden zijn. Hierdoor wordt u zelfs genoodzaakt om te stoppen. Dit al gebeuren tijdens trainingen, maar ook tijdens de wedstrijden.

Wat trekken we in de herfst aan?

Het dragen van verantwoorde sportkleding is voor lopers van belang om onder zoveel mogelijk omstandigheden toch te kunnen blijven lopen. Vooral als in de herfst de temperaturen dalen, stelt de loper zich de vraag: wat trek ik aan? Het beoordelen van het weer is niet zo simpel: de thermometer geeft slechts de temperatuur aan, maar ook de wind en de luchtvochtigheid zijn van invloed op de manier waarop het lichaam op de buitenlucht reageert. Bij langere duurlopen moet je als loper ook nog rekening houden met wisseling van de omstandigheden: blijft het droog of steekt er straks misschien een kille wind op?

Het nut van lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen verbetert je stemming én vermindert stress. Dat blijkt uit recent onderzoek. Een flinke periode van lichaamsbeweging doet namelijk onze lichaamstemperaluur zo'n 2 tot 3 graden stijgen, wat normaliter een gevoel van behaaglijk-warme ontspanning geeft, die niet zoveel verschilt van het gevoel dal we krijgen als we in een warm bad zitten.